A fogak funkciója nemcsak a szép mosoly

„Rágni azért fontos, mert a gyomorban nincsenek fogak” - Dr. Sebestény Tamás anatómia professzor

Készen vagy? Rágjunk bele!

Rágás nélkül nincs bélműködés, rágás nélkül nincs emésztés, mégis sokan alábecsülik a fontosságát.

Ahhoz, hogy a táplálékban lévő tápanyagok „kioldódhassanak” az ételt aprítani kell. Minél kisebbek a darabok annál nagyobb felületen férnek hozzá az emésztő enzimek az ételhez. Ráadásul rágás közben az étel nedvessé is válik így könnyebben lehet lenyelni.

Biztosan Te is jártál már úgy, hogy túl sok étel került a szádba és nem tudott eléggé átnedvesedni. Ilyenkor jön a gombóc a torokban érzés, melyet csak egy-két korty víz segít lenyelni és még így sem kellemes.

A szájban kezdődik az emésztés, minimum 7 különböző enzim kezd el dolgozni ilyenkor, sőt a szájban elkezdődik a szénhidrátok felszívódása.

Egy másik fontos dolog, hogy rágás közben a szájüregből jelzések mennek az emésztőrendszer alsóbb szakaszaiba, minél alaposabb a rágás annál jobban tudja szervezetünk összeállítani az étel bontásához szükséges enzimeket. Így tökéletesebb emésztés, magasabb tápanyag kioldódás a végeredmény.

Az ideális rágási szám 32 rágás/falat… ugye nem sietsz sehova amikor eszel!

Az alapos rágás következményei

Minél alaposabban rágunk, annál hamarabb érezzük jól lakottnak magunkat (ez fontos egy fogyókúra során). Az alapos rágás során van időnk figyelni arra, hogy egyáltalán meg akarjuk-e enni az ételt vagy sem ez pedig a minőség irányába terel bennünket a mennyiséggel szemben.

Ha az étkezések között UKKO Fogyasztó teát iszol, az segít abban, hogy a tápanyagok bizonyos összetevői hamarabb lebontódjanak és ezáltal elkerülhető azok zsírpárnává alakulása.

Tehát rágásra fel!

 

Fogyás és lélek kapcsolata

A fogyásra sokan csupán fizikai folyamatként tekintenek. Csakhogy megszabadulni a kilóktól komoly lelki erőfeszítést is igényel.

Részletek

Fogyókúrás reggeli, ami hizlal?

Vajon minden élelmiszer olyan egészséges és biztonságos, mint ami elterjedt róluk, vagy csak a marketingben erősek?

Részletek

Sportitalok: Mítosz vagy egészség?

Sokan nyúlnak a sportitalokhoz, amikor az egészséges életmódváltás elemeként kocogni, edzeni kezdenek. Vajon jól teszik ezt?

Részletek

8 étel amitől nem hízol meg

Van egy jó hírem! Léteznek olyan ételek, amiket bátran ehetsz bármikor, mert szinte egyáltalán nem hízol meg tőlük. Ismerd meg őket!

Részletek

Anyatejes jégkrém babáknak?

Az interneten terjed az elsőre remekül hangzó ötlet, miszerint anyatejből készült jégkrémmel hűsíthetjük kisbabánkat a kánikulában. Vajon jó ötlet ez?

Részletek

Éhezés nélkül is lehet tartósan fogyni!

Az én olvasatomban tartósan fogyni annyit tesz, hogy olyan egészséges életmódot választasz, amit életed végéig fenntartható, méghozzá megerőltetés nélkül.

Részletek

Szénhidrátok a célkeresztben - Jó neked?

Mire jók a szénhidrátok, egyáltalán jó-e neked ezeket fogyasztod és hogyan függnek össze a fogyással? Ezekre keresem a választ.

Részletek

Érdekel a tartós fogyás titka?

Azt nem tudom titok-e, de összegyűjtöttem a tartós fogyás 6 legfontosabb aranyszabáját, plusz még néhány jó tanácsot ami segíthet neked.

Részletek

Napi egy alma az orvost távol tartja?

Nos, ezt nem tudom megígérni, de az biztos, hogy az almának nagyon magas a pektin tartalma, ami pedig jó hatással van a koleszterin szintünkre.

Részletek

A glikémiás indexről

Akik súlyproblémával küzdenek, kézenfekvő volna úgy kerülni a feldolgozott szénhidrátokat, akár ördög a szenteltvizet.

Részletek
 
 
 

4 gyermekes családapa, Celluláris Medicina Tanácsadó, a Természetes Gyógymódok Szakértője, az UKKO Tea családi vállalkozás tulajdonosa.

Neked ajánljuk

Útmutató refluxosoknak

Reflux kisokos

A csodálatos zöld tea

Teák és gyógynövények

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A természetgyógyász tanácsai

 
Copyright 2013-2019  |  UKKO Hungária Kft.