Egy falatka története

Hogyan működik a csodálatos emésztőrendszer? Kövessük egy falat útját, és nézzük meg, hogy mi történik vele!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy finom falatka, akinek minden vágya az volt, hogy tápanyaggá váljon a testednek.

1. Szemünkkel meglátjuk a falatkát...

...és a látványtól elindul a nyáltermelés a szánkban.

2. Beleharapunk az ételbe, elkezdjük összerágni, aprítani a falatot.

Ez nagyon fontos funkció, sajnos sokan elkapkodják a rágást (vagy alábecsülik a fontosságát). Pedig ahogy anatómiaprofesszorunk fogalmazta meg az egyik előadásán: „rágni azért fontos, mert a gyomorban nincsenek fogak”.

A szájüregben a falatot aprítjuk és nyállal keverjük, így kialakul egy pépesített falat – az emésztés már a szájüregben elkezdődik. A nyál keményítőbontó enzimet, ún. nyálamilázt tartalmaz – ez oldja ki a keményítőt például a kenyérből (alapos rágás során ezért „édesedik” meg a kenyér).

No és hányszor kell megrágni egy falatot? Én 32-őt szoktam javasolni.

Alaposan rágni megéri, mert:

  • a falat pépessé válik, így könnyebb lesz lenyelni
  • minél kisebbek a darabok, annál nagyobb az összesfelület, és minél nagyobb a felület, annál több tápanyag tud kioldódni (hiszen nagyobb felületen tudod emészteni) • minél több tápanyag oldódik ki, annál jobb lesz a szervezetünk tápanyagellátása, így kevesebbet fogunk enni, mert ugyanannyi ételből több hasznos anyaghoz jutunk
  • hamarabb jóllakunk, így akár a túlsúly is csökkenhet
  • van időnk eldönteni, hogy lenyeljük-e az adott falatot (és bizony kiderülhet a turpisság, hogy a nagyüzemi étel mégsem olyan finom és mégsem olyan laktató)
  • a gyomornak lesz ideje az ételhez illő emésztőkoktél összeállítására, így nem a mindent lebontó sósavat fogja nagyobb mértékben termelni

3. Az így pépesített falatot lenyeljük!

Nyelés után becsusszan a nyelőcsőbe, majd ezen a csövön keresztül „csúszdázik” a gyomor felé a falat.

4. Falatkánk megérkezik a gyomorszájhoz

A gyomorszájat elzáró izomgyűrű automatikusan kinyílik, hogy falatka belecsusszanhasson a gyomorba.

A gyomor egy izmos falú zsák 1,5 literes befogadóképességgel. Az izmos fala teszi lehetővé, hogy kitáguljon a nagyobb mennyiségű ételnek és folyadéknak.

A gyomornak 3 fő feladata van: tárolja a táplálékot, összepréseli és összekeveri a félfolyékony falatot, illetve emészt.

Hatféle anyagot választ ki, hogy az emésztést könnyítse: nyálkát (ez vonja be a gyomorfalat, így a gyomor nem emészti meg önmagát), sósavat (no ezért kell bevonni nyálkával a gyomorfalat), pepszint, rennint, intrinsic faktort (fehérje, amely a B12-vitamint felszívhatóvá teszi) és gastrint.

Az alapos rágás során van ideje a gyomrodnak, hogy a megfelelő koktélt állítsa elő – rágás közben érzékeled, hogy milyen anyagokból áll a falat, és a tested jelzést küld a gyomornak, hogy a megfelelő emésztőkoktélt állítsa össze.

A gyomor alsó szakaszán ismét egy izomgyűrűt találunk: ez megakadályozza, hogy a gyomortartalom idő előtt a vékonybél felé áramolhasson. Hogy meddig csücsül a falat a gyomorban, az nagyban függ az összetételétől, de átlagosan 2 órát emésztődik. Az egyszerű szénhidrátok (pl. süti, rizs, tészta) gyorsan jutnak a vékonybélbe. A fehérjéket és zsírokat lassabban bontjuk le, például a hússzelet akár 6 órát is tölthet a gyomorban, mielőtt a vékonybélbe jutna.

A gyomor mozog – ezt szoktuk érezni is. Keverőgépként az ételt folyamatosan a gyomorfalhoz dobálja, megkeveri és emésztőenzimekkel összekutyulja. Az a célja, hogy a falatokat a lehető legkisebb részekre bontsa. Egy 0,2 milliméteres darabka már nagynak számít.

Az emésztéseden sokat könnyíthetsz az alapos rágással (kevesebb munkája lesz a gyomornak).

5. Ha a falatkát apró darabokra szedte a gyomrod, akkor a vékonybélbe jut

A vékonybélben a tápanyagokat felszívja a tested. Az egészséges emésztés során ezt a folyamatot alig veszed észre (legföljebb a nehezebb ételek után kicsit „kajakómás” leszel).

Azonban refluxszal az emésztés valóságos küzdelem.

5 refluxbarát zöldség (smoothie receptekkel)

5 refluxbarát zöldség

5 zöldség, amit refluxosként is bátran fogyaszthatsz, ráadásul ezekből a finomságokból isteni turmixok készíthetők, amikhez most tippeket is adunk.

Részletek
Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Utánajártunk a kávé és a reflux kapcsolatának, és megválaszoltuk a kérdést, ami sok érintett refluxost foglalkoztat: szabad vagy nem szabad kávét inni refluxosként?

Részletek
Reflux tea tapasztalatok

Reflux tea tapasztalatok [videók]

2018 májusában nyílt napot tartottunk a vásárlóinknak, mert szerettük volna megtudni, hogyan élték meg a refluxbetegséget, és hogy mit gondolnak az UKKO Reflux Teakeverékről.

Részletek
Reflux tünetek, kezelés, megoldások

Reflux tünetek és megoldások

Ha szeretnéd tudni, érintett vagy-e, olvasd el a cikkünket, amiben segítünk Neked felismerni a tüneteket, elmondjuk a kockázatokat és azt is, hogy mit tehetsz a reflux ellen!

Részletek
Reflux diéta recept: Reflux-űző Szuperturmix

Reflux diéta: Reflux-űző Szuperturmix

Ezt a hűsítő és ízletes italt, ihatod reggel, akár reggeli helyett is, de egy könnyű nyári vacsora mellé is fogyaszthatod, a reflux-űző hatás garantáltan nem marad el.

Részletek
Reflux diéta recept: Zabkása refluxosoknak

Reflux diéta: Zabkása refluxosoknak

A reggeli gyümölcsös zabkása finom és egészséges reggeli, igazi napindító energiabomba, tele rostokkal, szénhidráttal és nyákanyagokkal. Ideális étel refluxosoknak, de bárki bátran fogyaszthatja.

Részletek

Útmutató Refluxosoknak

Letölthető E-könyvünkből megismerheted a refluxot, hogy miként alakul ki, mik azok tényezők, amik segítik a reflux kialakulását, hogy mi mindent tehetsz ellene és hogyan kerülheted el.

Részletek

Tudj meg mindent a refluxról!

Pontosan mi is az a reflux, milyen gyakori, miért alakul ki, melyek a hajlamosító tényezők és a tünetek, amikre oda kell figyelni?

Részletek

Ismerd meg az emésztőrendszered!

Hogy minél jobban megértsd a refluxbetegséget, ahhoz némi anatómiai ismeretre is szükségünk van. Vizsgáljuk meg az emésztőredszered felépítését!

Részletek

Így küzdj a reflux ellen!

Ismerd meg a reflux 10 legfontosabb szövetségesét! Ha őket kiiktatod, félig már megnyerted a háborút.
10 dolog amit kerülnöd kell, ha refluxod van.

Részletek

A reflux jóbarátja a stressz

A stressz rombol: gyakorlatilag nincs olyan része a testednek, amit megkímélne. A reflux kialakulásában cinkos a stressz, és persze a meglévő refluxbetegséget is súlyosbítja.

Részletek

10+2 étrendi tipp reflux ellen

Összegyűjtöttem azokat az étrendeddel kapcsolatos tippeket, amelyek betartásával, hatékonyan veheted fel a küzdelmet a reflux ellen.

Részletek

Instant megoldások reflux ellen

Van néhány olyan egyszerű, de gyors enyhülést hozó és hosszú távon is alkalmazható megoldás, amit te is kipróbálhatsz. Ismerd meg őket!

Részletek

Ne temesd magad!

Sajnos sok ember a betegségek és nyavalyák esetén elkezdi „temetni magát”, és a „nekem mindegy, refluxom van” alapon nem sportol. Ne ess ebbe a hibába!

Részletek
 
 

4 gyermekes családapa, Celluláris Medicina Tanácsadó, a Természetes Gyógymódok Szakértője, az UKKO Tea családi vállalkozás tulajdonosa.

Neked ajánljuk

Útmutató refluxosoknak

Reflux kisokos

A csodálatos zöld tea

Teák és gyógynövények

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A természetgyógyász tanácsai

 
Copyright 2013-2019  |  UKKO Hungária Kft.