Reflux diéta recept: Zabkása refluxosoknak

Reflux diéta tipp:
Gyümölcsös zabkása nem csak refluxosoknak

A reggeli gyümölcsös zabkása finom és egészséges reggeli, igazi napindító energiabomba, tele rostokkal, szénhidráttal és nyákanyagokkal. Ez utóbbi tulajdonsága teszi ideális étellé refluxosok számára, de bárki bátran fogyaszthatja, hisz amellett hogy finom és tápláló reggeli, rosttartalmának köszönhetően kifejezetten jót tesz a bélműködésnek is.

A bélműködésre kifejtett áldásos tulajdonságát már 1-2 nap alatt is érezteti. Ha tehát székrekedéssel küzdenél, búcsút is inthetsz az izzasztó erőlködéseknek, mert a zabkása (főként az én feketeribizli pürés változatom) gyorsan helyre rakja a dolgokat odalent.

Refluxosként azért fogod szeretni a zabkását, mert nem csupán olyan ételről van szó ami nem súlyosbítja a reflux tüneteit, hanem olyanról ami egyenesen enyhíti azokat. A benne található, és főzés közben kioldódó nyákanyagok, az UKKO Reflux teához hasonlóan egy védőréteggel vonják be a nyelőcső belső felületét, ami segít meggátolni a savas irritáció kialakulását.

A legtöbb általam ismert receptben tejjel főzik ki a zabpelyhet, de én ezt a verziót nem ajánlanám refluxos olvasóimnak, mert a tej nem tartozik a reflux-barát élelmiszerek közé. Helyette érdemes inkább Reflux teát használni. Aki már próbálta az nyilván tudja miért, hiszen ismeri finom ízét és pozitív hatásait is, aki még nem próbálta, az pedig próbálja ki bátran.

Én így szeretem a zabkását (reflux diétába illeszthető, reflux-barát verzió):

Reflux diéta recept: Zabkása refluxosoknak

Először is csak aprószemű zabpelyhet használok (találhatsz nagyon olcsót és jóval drágábbat is, én mindkettőt kipróbáltam, és őszintén semmilyen különbséget nem fedeztem fel... :).

Tehát az aprószemű zabpehelyből 2-6 evőkanálnyit teszek egy edénybe. Amikor először készítettem, 6 evőkanálnyit tettem bele, az sok volt egy evésre, a kettő pedig nekem kevés.

Három evőkanálnyi zabpelyre 1 deci frissen főzött UKKO Reflux teát öntök. A sima áztatás nem elég, a teát forralni pedig nem akarom, ezért csak hevítem a zabkásámat vízgőz felett. Egy kicsi átmérőjű főzőedényben rakok fel vizet forrni, és arra rakom a zabkását. Lassú tűzön (alacsony fokozaton) kezdem el hevíteni, állandó kevergetés mellett, méghozzá az első pillanattól kezdve, hogy véletlenül se ragadjon le.

Őszintén szólva sosem mértem, de a főzés rövid ideig tart, néhány percnél nem több. De nem is az idő a lényeg, hanem az állag. A főzés hatására a zabpehely megduzzad és kiereszti a nyákanyagokat, amitől az ételünk kásássá válik, míg végül enyhén kocsonyás állagot vesz fel. Ha több folyadékot tettél bele, akkor hígabb lesz, ha kevesebbet akkor nyilván sűrűbb, szerintem bármelyik jó, főleg a következő lépés miatt.

A tűzhelyről levéve, fakanállal kiszedem a főzőedényből egy kerámia müzlis tálkába. A zabkásámba ezután natúr joghurtot szoktam tenni, 1-2 teáskanálnyit. Ezzel lazítok az állagán (vagy sűrítek ha túl híg lett) és hűtök is rajta.

El is készült a zabkása, de ezt a bébiételre hajazó gyanús állagú valamit én még nem tudom reggelinek nevezni, úgyhogy jöhet az ízesítés és a dúsítás!

Először is rakok bele egy kis mézet (kiskanálnyit), majd beleszórok némi őrölt fahéjat is, ezeket elkeverem.

Nem szeretném hogy bébipapi állagú legen a reggelim, ezért mindig teszek bele valamilyen diófélét, hogy minden falatra jusson valami ropogtatnivaló is. Az én kedvencem a kesudió és a dió, de próbáltam már diákcsemegével is (ami mazsola földimogyoróval és talán egyéb diófélékkel), azzal is finom volt.

Ezután jöhetnek a gyümölcsök. Ezen a ponton már végképp elszabadulhat a fantáziánk, szinte bármi szóba jöhet, csak ízlés dolga. Én télen kezdtem el a zabkásázást, ezért sokáig csak banánnal ettem, amit azóta sem szívesen hagyok ki belőle. Nagyon jó a zabkásában a feketeáfonya, a málna, az eper, a szőlő, a sárgabarack és gyakorlatilag bármi amit szeretsz. Nekem eddig egyedül az almával nem jött be. Jelenleg a kedvencem az áfonyás-banános változat ..:)

A legvégén amikor már minden benne van (és 40fok alá hűlt), én még rakok bele egy teáskanálnyi Feketeribizli pürét is, ami a brutális antioxidáns, C-vitamin és tápanyag-tartalma mellett, a savanykás ízével kiegyensúlyozza a zabkásám édességét.

A végeredmény egy nagyon finom, rostokban, energiában, vitaminokban és antioxidánsokban is gazdag, tápláló reggeli, ami nem utolsó sorban reflux diétás étrendbe illeszthető, reflux-barát étel is egyben.

Jó étvágyat!

 

5 refluxbarát zöldség (smoothie receptekkel)

5 refluxbarát zöldség

5 zöldség, amit refluxosként is bátran fogyaszthatsz, ráadásul ezekből a finomságokból isteni turmixok készíthetők, amikhez most tippeket is adunk.

Részletek
Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Utánajártunk a kávé és a reflux kapcsolatának, és megválaszoltuk a kérdést, ami sok érintett refluxost foglalkoztat: szabad vagy nem szabad kávét inni refluxosként?

Részletek
Reflux tea tapasztalatok

Reflux tea tapasztalatok [videók]

2018 májusában nyílt napot tartottunk a vásárlóinknak, mert szerettük volna megtudni, hogyan élték meg a refluxbetegséget, és hogy mit gondolnak az UKKO Reflux Teakeverékről.

Részletek
Reflux tünetek, kezelés, megoldások

Reflux tünetek és megoldások

Ha szeretnéd tudni, érintett vagy-e, olvasd el a cikkünket, amiben segítünk Neked felismerni a tüneteket, elmondjuk a kockázatokat és azt is, hogy mit tehetsz a reflux ellen!

Részletek
Reflux diéta recept: Reflux-űző Szuperturmix

Reflux diéta: Reflux-űző Szuperturmix

Ezt a hűsítő és ízletes italt, ihatod reggel, akár reggeli helyett is, de egy könnyű nyári vacsora mellé is fogyaszthatod, a reflux-űző hatás garantáltan nem marad el.

Részletek

Útmutató Refluxosoknak

Letölthető E-könyvünkből megismerheted a refluxot, hogy miként alakul ki, mik azok tényezők, amik segítik a reflux kialakulását, hogy mi mindent tehetsz ellene és hogyan kerülheted el.

Részletek

Tudj meg mindent a refluxról!

Pontosan mi is az a reflux, milyen gyakori, miért alakul ki, melyek a hajlamosító tényezők és a tünetek, amikre oda kell figyelni?

Részletek

Ismerd meg az emésztőrendszered!

Hogy minél jobban megértsd a refluxbetegséget, ahhoz némi anatómiai ismeretre is szükségünk van. Vizsgáljuk meg az emésztőredszered felépítését!

Részletek

Egy falatka története

Hogyan működik a csodálatos emésztőrendszer? Kövessük egy falat útját, és nézzük meg, hogy mi történik vele?

Részletek

Így küzdj a reflux ellen!

Ismerd meg a reflux 10 legfontosabb szövetségesét! Ha őket kiiktatod, félig már megnyerted a háborút.
10 dolog amit kerülnöd kell, ha refluxod van.

Részletek

A reflux jóbarátja a stressz

A stressz rombol: gyakorlatilag nincs olyan része a testednek, amit megkímélne. A reflux kialakulásában cinkos a stressz, és persze a meglévő refluxbetegséget is súlyosbítja.

Részletek

10+2 étrendi tipp reflux ellen

Összegyűjtöttem azokat az étrendeddel kapcsolatos tippeket, amelyek betartásával, hatékonyan veheted fel a küzdelmet a reflux ellen.

Részletek

Instant megoldások reflux ellen

Van néhány olyan egyszerű, de gyors enyhülést hozó és hosszú távon is alkalmazható megoldás, amit te is kipróbálhatsz. Ismerd meg őket!

Részletek

Ne temesd magad!

Sajnos sok ember a betegségek és nyavalyák esetén elkezdi „temetni magát”, és a „nekem mindegy, refluxom van” alapon nem sportol. Ne ess ebbe a hibába!

Részletek
 
 

4 gyermekes családapa, Celluláris Medicina Tanácsadó, a Természetes Gyógymódok Szakértője, az UKKO Tea családi vállalkozás tulajdonosa.

Neked ajánljuk

A csodálatos zöld tea

Teák és gyógynövények

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A természetgyógyász tanácsai

 
Copyright 2013-2018  |  UKKO Hungária Kft.