[Kávé + reflux] Tényleg nem ihatok egy jó erős feketét?

Miért ne ihatnék kávét, ha refluxot diagnosztizáltak nálam?” – teszik fel sokan a kérdést, és a felvetés jogos. A betegséggel együtt az ember – általában – csak egy vaskos tiltólistát kap az orvosától, de indoklást csupán nagyon ritkán.

Éppen ezért itt volt már az ideje, hogy a dolog mélyére ássunk, és hogy válaszoljunk a kérdésre, ami sok érintettet foglalkoztat: most akkor szabad vagy nem szabad kávét inni refluxosként?

Kezdjük az alapokkal!

A koffein hatása

Köztudott, hogy a kávé koffeint tartalmaz, ami persze megosztja az embereket. Van, aki ördögtől valónak tartja (nagyrészt az energiaitaloknak köszönhetően), más létfontosságú üzemanyagnak.

Csupán kevesen tudják, hogy a hatóanyagot az emberek mintegy 80 százaléka minden egyes nap fogyasztja (valamilyen formában), és kávéból évi 800 milliárd csészével kortyolunk le a torkunkon. De koffein van többek között a csokoládéban, a szénsavas üdítőkben, a jégkrémben, egyes fájdalomcsillapítókban, az izoitalokban és a napraforgómagban.

Hatását az emberi szervezetre valószínűleg te is jól ismered:

 • élénkít és fizikai állóképességet javít
 • serkenti a szívműködést
 • növeli a pulzusszámot és a vérnyomást
 • fokozza az anyagcserét
 • javítja a gondolkodást és a szellemi funkciókat
   

Rendszeres fogyasztás esetén viszont a szervezetben tolerancia alakul ki a koffein hatásával szemben, vagyis egy idő után a fentiek már csak mérsékelt formában jelentkeznek ugyanolyan koffeinmennyiség elfogyasztását követően.

De térjünk át a refluxra. Kutatások bizonyították, hogy a koffein mint hatóanyag kiválthatja a betegség tüneteit, mivel az ellazítja a gyomorszáj záróizmát, amely normális esetben a rekeszizommal együtt biztosítja a nyelőcső és a gyomor közötti zárást és nyitást.

Ha a záróizom ellazulása gyakorivá válik, akkor a gyomorsav könnyebben áramlik vissza a nyelőcsőbe. Ez a jelenség pedig, kérem tisztelettel, a reflux tüneteinek legfőbb okozója.

Mitől függ a kávé koffeintartalma?

A kávé koffeintartalmát a következő szempontok határozzák meg:

 • milyen kávébabból készült a végtermék
 • milyen pörköléssel készült a kávé
 • milyen maga a kávé (eszpresszó, instant, koffeinmentes stb.)
 • mekkora adagot iszol belőle
   

Két kávéfaj létezik, az arabica és a robusta. Az arabica koffeintartalma 1,2-1,8 százalékos, a robustáé 2,4-2,7 százalék. Emellett számít a kávé minősége is; nem mindegy például, hogy keverékről beszélünk-e, vagy hogy honnan származik a kávébab. Gyakori probléma, hogy az őrölt kávékat kétes minőségű kávéval keverik, gyakran pörkölt gabonával, ami nem szerencsés például a gluténérzékenyeknek.

A jó kávé kulcsának tartják a pörkölést, viszont a pörkölés során felszabadul a koffein és csökken a savtartalom (ennek később lesz fontossága). Sokan nem tudják, de minél tovább pörkölik a kávébabot, annak annál kisebb lesz a koffeintartalma. A kávét emellett kezelhetik egyéb anyagokkal, például l. olajozzák azt, sőt, fényesítőszereket is használhatnak, hogy a szemes kávé minél vonzóbb legyen. Ez ugyanúgy problémás, mint az a tény, hogy lehetnek a kávéban növényvédőszer maradványok is.

A koffein vízben oldódó hatóanyag, ezért idő kell, amíg kioldódik. Minél hosszabb ideig ázik a forró vízben a kávé, annál nagyobb lesz az ital koffeintartalma. Ezért van különbség egy gyorsan lefőzött eszpresszó és egy hosszan lefőzött kávé között (a 30-50 mg per csészével szemben 75-130 mg per csésze). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az olaszok eszpresszója kevesebb koffeint tartalmaz, mint az amerikaiak hosszú kávéja. Gondoltad volna?
 

A másik probléma: a kávé csersavtartalma

Nem csak a koffeintartalom a kérdés a kávé esetében, sőt, valószínűleg fontosabb a csersavtartalom, mégpedig a visszaáramló gyomorsav által irritált nyálkahártya (nyelőcső belső falán) és az úgynevezett kontaktidő miatt.

Hogy mit értünk ez alatt? Mivel a kávé sok savat tartalmaz, az negatív hatással van a refluxbeteg fogyasztó irritált nyelőcsövére, ameddig a kávé eljut a gyomráig. Azaz, fokozhatja az olyan tipikus refluxos tüneteket, mint az égő mellkasi érzet, a köhögés vagy a nyelési nehézségek. Ezt gyakorlatilag a magas savtartalmú kávék elfogyasztása után azonnal érzi a refluxbeteg.

A kávé csersavtartalma főleg egy előrehaladottabb reflux esetében problémás, amikor a nyelőcső nyálkahártyája is irritált állapotban van a savfelmaródás következtében. Vagyis a lehetőségeid nemcsak attól függenek, hogy milyen kávét szabad vagy célszerű fogyasztanod (lásd következő bekezdés), hanem attól is, hogy milyen a betegséged állapota.

A cél éppen ezért az, hogy alacsony csersavtartalmú kávét igyál. Ilyen a jó minőségű, fényezetlen szemes kávé, amelyben az arabica és a robusta aránya (maximum) 80-20 százalék. A legjobb, ha ezt nagynyomású kávéfőzőn keresztül készíted el a legalacsonyabb csersavtartalom érdekében.

Konklúzió [szabad vagy nem szabad kávét inni]

Mindannyian mások vagyunk, a reflux betegség is másképpen jelentkezik mindenkinél, és abban is különbözünk, hogy mennyi és milyen kávét fogyasztunk. Ezért nehéz egyértelmű és egységes álláspontot foglalni a kávé és a reflux kapcsolatában.

Azt gondolom, hogy a jó kávé, megfelelően elkészítve semmiképpen sem ördögtől való, persze ha mértékkel fogyasztja az ember, azt pedig mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy milyen hatással van a reflux tüneteire.

Amennyiben a kávé fogyasztása után erősödnek a refluxos tüneteid, a legjobb, ha felfüggeszted a kávéfogyasztást addig, amíg a nyelőcső nyálkahártyájának egészsége nem áll helyre. Az irritált nyelőcső egészsége ugyanis helyreállítható, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, az életmódodra és rendszeresen fogasztod a Reflux Teakeveréket.

Egyénenként változó, hogy mennyi idő alatt érhető el ez az állapot, de Reflux tea vásárlóink tapasztalatai alapján, átlagosan 1 hónapnyi teafogyasztás után megszűnnek az irritált nyelőcső okozta tünetek. 

A Reflux tea vásárlóinknak tehát azt javaslom, hogy nyugodtan elkezdhetnek újra jó minőségű és alacsony csersavtartalmú kávét inni, miután a nyelőcső eredetű tüneteik (égő mellkasi érzés, köhögés, nyelési nehézségek) megszűntek. Ekkorra ugyanis már kialakult egy védőréteg a nyelőcsőben, és a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású összetevőknek köszönhetően helyreállt vagy jelentősen javult a nyelőcső egészsége.

Mi a helyzet a teával?

Bizonyára te is olvastad, hogy a teában is van koffein, ezért szintén jogos kérdés, hogy akkor most lehet-e azt inni vagy sem? Vagy ugyanúgy összetett a helyzet, mint a kávé esetében?

Kezdjük a legfontosabbal: a teában (értsd: a teacserje leveleiben) található koffeint teinnek hívják, és az másképp szívódik fel a szervezetedben, mint a kávé koffeinje; az élénkítő hatás később jelentkezik és szelídebb, cserébe tovább tart.

A legtöbb koffein a fekete teában, a legkevesebb a zöld teában van, ugyanakkor utóbbi egyik legnagyobb előnye, hogy egyenletesebb és hosszabb ideig tart a felszívódása.

Hogyan készítsd el a teádat?

A teára is igaz, hogy minél tovább ázik a teafű a vízben, annál több koffein és csersav lesz a kész italban. A magas csersavtartalmú teákat mi, magyarok (is) rosszul készítjük el, ezért érdemes megfogadni pár hasznos tanácsot.

A fekete, a fehér, a vörös (nem a rooibosról van szó, az ugyanis nem teacserje, hanem "afrikai vörösrekettye", másnéven "vörös fokföldi rekettye") és a zöld teákat nem szabad hosszú ideig (15 percig) áztatni.

A kínaiak – akik azért értenek a teakészítéshez – a következőképp csinálják:

 1. Egy nagyjából 1 literes szűrős kancsóba beletesznek 1-1,5 teáskanálnyi teafüvet, majd erre ráöntik a forró vizet.
 2. Csakhogy szinte azonnal, tehát 1-2 másodperc múlva ezt az első adag vizet le is öntik a teafűről.
 3. Majd jött jön a második adag forró víz, amiben 10 másodpercig áztatják a teafüvet, és ezután öntik ki pohárba a végeredményt.
 4. A teafüvet még 2-3 alkalommal újra leforrázhatják, tehát az ennyiszer ismét felhasználható.
   

A végeredmény: a tea ízes lesz, de nem tartalmaz csersavat és nincs keserű íze sem. Nincs szükség méz vagy cukor hozzáadására ahhoz, hogy finom és iható legyen.

Tegyük hozzá, hogy ez a megoldás gyógynövényekre, így például a különböző összetevőket tartalmazó Reflux Teakeverékre nem igaz, hiszen ott az áztatás célja a hatóanyagok kinyerése.

Zárásként egy fontos információ a tea és a reflux kapcsán: bizonyos gyógynövények, így például a hibiszkusz (amit sokan használnak tea színezésére és ízesítésére) borsmenta (menta) refluxos tüneteket okozhatnak, ezért mindig olvasd el a vásárolni szándékozott tea címkéjét. Mi épp ezért szeretjük a szálas teákat, hiszen ott nincs zsákbamacska („vajon mi lehet a filterben?”).

A Reflux Teakeverék összetevőinek kiválasztásakor pedig nemcsak az összetevőkre, hanem azok szinergiájára is ügyeltünk, hogy a végeredmény hatékonyan vehesse fel a küzdelmet a problémával.

Ha szeretnéd látni, hogy mit gondolnak vásárlóink a teakeverékről, akkor kattints ide, és nézd meg a velük készített videókat.

 

Kapcsolódó UKKO Tea

Reflux Teakeverék (50g/100g)

Napi 2 bögre UKKO Reflux Teakeverék, rendszeres fogyasztásával, búcsút inthetsz a refluxnak! Védőréteggel vonja be a nyelőcső nyálkahártyáját, csökkenti a gyomorsavtermelés mértékét, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatású. Kóstolj bele a megoldásba.

Érdekel a tea!
 

 

Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Refluxos vagyok. Ihatok kávét?

Utánajártunk a kávé és a reflux kapcsolatának, és megválaszoltuk a kérdést, ami sok érintett refluxost foglalkoztat: szabad vagy nem szabad kávét inni refluxosként?

Részletek
Reflux tea tapasztalatok

Reflux tea tapasztalatok [videók]

2018 májusában nyílt napot tartottunk a vásárlóinknak, mert szerettük volna megtudni, hogyan élték meg a refluxbetegséget, és hogy mit gondolnak az UKKO Reflux Teakeverékről.

Részletek
Reflux tünetek, kezelés, megoldások

Reflux tünetek és megoldások

Ha szeretnéd tudni, érintett vagy-e, olvasd el a cikkünket, amiben segítünk Neked felismerni a tüneteket, elmondjuk a kockázatokat és azt is, hogy mit tehetsz a reflux ellen!

Részletek
Reflux diéta recept: Reflux-űző Szuperturmix

Reflux diéta: Reflux-űző Szuperturmix

Ezt a hűsítő és ízletes italt, ihatod reggel, akár reggeli helyett is, de egy könnyű nyári vacsora mellé is fogyaszthatod, a reflux-űző hatás garantáltan nem marad el.

Részletek
Reflux diéta recept: Zabkása refluxosoknak

Reflux diéta: Zabkása refluxosoknak

A reggeli gyümölcsös zabkása finom és egészséges reggeli, igazi napindító energiabomba, tele rostokkal, szénhidráttal és nyákanyagokkal. Ideális étel refluxosoknak, de bárki bátran fogyaszthatja.

Részletek

Útmutató Refluxosoknak

Letölthető E-könyvünkből megismerheted a refluxot, hogy miként alakul ki, mik azok tényezők, amik segítik a reflux kialakulását, hogy mi mindent tehetsz ellene és hogyan kerülheted el.

Részletek

Tudj meg mindent a refluxról!

Pontosan mi is az a reflux, milyen gyakori, miért alakul ki, melyek a hajlamosító tényezők és a tünetek, amikre oda kell figyelni?

Részletek

Ismerd meg az emésztőrendszered!

Hogy minél jobban megértsd a refluxbetegséget, ahhoz némi anatómiai ismeretre is szükségünk van. Vizsgáljuk meg az emésztőredszered felépítését!

Részletek

Egy falatka története

Hogyan működik a csodálatos emésztőrendszer? Kövessük egy falat útját, és nézzük meg, hogy mi történik vele?

Részletek

Így küzdj a reflux ellen!

Ismerd meg a reflux 10 legfontosabb szövetségesét! Ha őket kiiktatod, félig már megnyerted a háborút.
10 dolog amit kerülnöd kell, ha refluxod van.

Részletek

10+2 étrendi tipp reflux ellen

Összegyűjtöttem azokat az étrendeddel kapcsolatos tippeket, amelyek betartásával, hatékonyan veheted fel a küzdelmet a reflux ellen.

Részletek

Instant megoldások reflux ellen

Van néhány olyan egyszerű, de gyors enyhülést hozó és hosszú távon is alkalmazható megoldás, amit te is kipróbálhatsz. Ismerd meg őket!

Részletek

Ne temesd magad!

Sajnos sok ember a betegségek és nyavalyák esetén elkezdi „temetni magát”, és a „nekem mindegy, refluxom van” alapon nem sportol. Ne ess ebbe a hibába!

Részletek
 
 

4 gyermekes családapa, Celluláris Medicina Tanácsadó, a Természetes Gyógymódok Szakértője, az UKKO Tea családi vállalkozás tulajdonosa.

Neked ajánljuk

Útmutató refluxosoknak

Reflux kisokos

A csodálatos zöld tea

Teák és gyógynövények

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A természetgyógyász tanácsai

 
Copyright 2013-2019  |  UKKO Hungária Kft.