Angol teázási szokások

Amikor a teára gondolunk, valószínűleg az egyik első dolog, ami eszünkbe juthat, az az Egyesült Királyság. Cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi teát isznak a britek, és azt is, hogy valójában milyen egy igazi angol tea.

A tea brit szigetországban való megjelenése a 1600-as évek közepére tehető. Először kávéházakban mutatták be az akkor még kínai italnak nevezett forró italt. Eredetileg „tee”-ként írták, valószínűleg ezért is ejtik ki így a mai napig angolul. Viszont a tea honosításáért Bragança Katalin okolható, aki II. Károly angol király felesége volt és imádta a teát. Ennek következményéül az angol burzsoázia egyik legkedveltebb italává vált. Mára már nem csak a felsőbb társadalmi rétegek élvezhetik a teát, hanem szinte bárki a világon.

Nagy vitákhoz vezethet, hogy milyen egy helyesen elkészített angol tea. Sokan úgy vélik, hogy a tea elkészítése nem mindennapi dolog, hanem egy szertartás. Ezt az angolok sem gondolják másképpen. Ők a következő módon készítik el a teájukat, ahol komoly szabálya van annak is, hogy mikor rakjuk bele a tealeveleket a kannába.

  • Előkészíteni a vízforralót.
  • Kimérni a kellő mennyiségű vizet a kannában, amit majd forralni szeretnénk, és beleöntjük a forralóba.
  • A tealeveket (általában fekete) belerakjuk a teáskannába. Szigorúan a forró víz előtt!
  • Miután felforrott a víz, ráöntjük a teára, és 2-5 percig hagyjuk ázni. Ha vendégünk van, megkérdezzük, hogy tejjel, vagy anélkül kéri teáját. Ez a lépés elhagyható, mert a tejet később is hozzá lehet adni.
  • Mikor úgy látjuk, hogy teánk elérte a kellő erősséget, a csésze fölé egy szűrőt helyezünk, hogy a levelek a kannában maradjanak. Ízesítés, ízlés szerint.
  • Általában tejjel, citrommal, cukorral turbózzák fel az italt, de van, aki ízesítés nélkül szokott teázni.

Állítólag az angolok izgulnak egy kicsit, mert úgy érzik, hogy kevesebb figyelmet kapott a tea az utóbbi években. Ennek ellenére egy 2012-es felmérésből az derült ki, hogy egy nap 165 millió csésze teát isznak meg a szigetországban. Ez a felmérés bizonyítja, hogy egy ideig még biztosan nem fog eltűnni a britek kedvenc itala.

Kellemes teázást kívánunk! UKKO Tea

Teázz, mint egy sztár: Ewan McGregor

Ewan McGregor-t sokak generációjának legjobb színészeként tartják számon. Hiszen felsorolni is nehéz lenne mennyi filmben játszott... de vajon miköze van a teához?

Részletek

A teázás hangjai

A teázásnak számtalan olyan tulajdonsága van, amely örömet okozhat nekünk, ezért is szeretik olyan sokan. De mi a helyzet a teázás hangjaival?

Részletek

Donald Normann teáskannái

Donald Norman „Emotional Design” című könyvében arra a kérdésre keresi a választ, hogy az emberek, miért szeretnek, vagy éppen utálnak tárgyakat.

Részletek

Teázz mint egy sztár: Noel Gallaghar

Noel Gallagher, a volt Oasis frontembere szerint, nála senki sem szeretheti jobban a teát, ezért is választottuk ki őt a következő sztár teásnak.

Részletek

Illatos teák

Miért is fontosak az illatok és az illatos teák? Az illatoknak jelentős és azonnali hatásuk van a gondolkodásunkra és a viselkedésünkre.

Részletek

Teázz mint egy sztár: John Lennon

John Lennon gyakran adott hangot a tea imádásának. Három számot is írt, amiknek a szövegeiben szerepel a tea.

Részletek

Török teázási szokások

Törökország a kávéról ismertebb, mint a teáról, de az utóbbi italt fogyasztják a leggyakrabban, és a tea elhanyagolhatatlan kelléke a mindennapoknak.

Részletek

Tea kedvelő költőnk: Kosztolányi Dezső

Nyugatos íróinkra elsősorban a kávéházi élet volt jellemző. Tulajdonképpen akkor, miért is gondolnánk a teára? A válasz egyszerű: Kosztolányi Dezső.

Részletek

Johnny Depp a zöld teára esküszik

Johnny Depp egyik filmszerepe kedvéért intenzív zöld tea diétába kezdett, mert hirtelen kellett leadnia néhány kilót.

Részletek

Sherlock Holmes, a teás detektív

Mai híres teásunk, Sir Arthur Conan Doyle fiktív hőse, aki titokzatos ügyek százait oldotta meg. Megoldásuk közben, pedig ennél is több teát fogyasztott el.

Részletek
 
 

4 gyermekes családapa, Celluláris Medicina Tanácsadó, a Természetes Gyógymódok Szakértője, az UKKO Tea családi vállalkozás tulajdonosa.

Neked ajánljuk

Útmutató refluxosoknak

Reflux kisokos

A csodálatos zöld tea

Teák és gyógynövények

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A természetgyógyász tanácsai

 
Copyright 2013-2019  |  UKKO Hungária Kft.