Donald Normann teáskannái

Donald Norman „Emotional Design” című könyvében arra a kérdésre próbálja megtalálni a választ, hogy az emberek, miért szeretnek, vagy éppen utálnak tárgyakat.

Könyvét pedig egy személyes példával kezdi, még pedig különleges teáskannáinak bemutatásával. Három kannát mutat be: a dönthetőt, a lehetetlent és a Nanát.

A dönthető teáskannát a Ronnefeldt, egy német cég, készítette. A kannának lényegében az a feladata, hogy a fogyasztót aktív részesévé tegye a teakészítés folyamatának.

Használata a következő módon zajlik:

  1. A felforralt vizet beleöntjük a kannába, és a kijelölt helyre belehelyezzük a tealeveleket.
  2. Eldöntjük úgy a teáskannát, hogy a víz befedje a tealeveleket, hogy azok ki tudjanak ázni.
  3. Miután teánk eleget ázott, újra eldöntjük a kannát, és élvezzük a teát.

A Nana teáskannát, egy ismert építész, Michael Graves készítette. Nagyon bonyolultnak és haszontalannak néz ki, de Norman állítása szerint ez a leghasználhatóbb. Ezen a kannán látszik, hogy olyas valaki tervezte, aki a művészet világában mozog. Egy interjú során Graves azt nyilatkozta, hogy azért szereti ezt a kannát, mert akárhányszor ránéz, mosolyognia kell.

A harmadik és egyben utolsó kannát, a lehetetlent (képünkön), tényleg nagyon nehéz használni. Tulajdonképpen használhatatlan, mivel ugyan azon az oldalon van a kanna fogantyúja, mint ahonnan kijön a tea. Jacques Carelman ezt a „találmányát” úgy becézgette, hogy a mazochisták kannája.

Na, de Donald Norman mikor használja? Soha. Pontosabban néha-néha előkerül, mint buli kellék, de tulajdonképpen az év minden napján csak ott pihennek az ablakban.

 

Teázz, mint egy sztár: Ewan McGregor

Ewan McGregor-t sokak generációjának legjobb színészeként tartják számon. Hiszen felsorolni is nehéz lenne mennyi filmben játszott... de vajon miköze van a teához?

Részletek

A teázás hangjai

A teázásnak számtalan olyan tulajdonsága van, amely örömet okozhat nekünk, ezért is szeretik olyan sokan. De mi a helyzet a teázás hangjaival?

Részletek

Angol teázási szokások

Cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi teát isznak a britek, és azt is, hogy valójában milyen egy igazi angol tea.

Részletek

Teázz mint egy sztár: Noel Gallaghar

Noel Gallagher, a volt Oasis frontembere szerint, nála senki sem szeretheti jobban a teát, ezért is választottuk ki őt a következő sztár teásnak.

Részletek

Illatos teák

Miért is fontosak az illatok és az illatos teák? Az illatoknak jelentős és azonnali hatásuk van a gondolkodásunkra és a viselkedésünkre.

Részletek

Teázz mint egy sztár: John Lennon

John Lennon gyakran adott hangot a tea imádásának. Három számot is írt, amiknek a szövegeiben szerepel a tea.

Részletek

Török teázási szokások

Törökország a kávéról ismertebb, mint a teáról, de az utóbbi italt fogyasztják a leggyakrabban, és a tea elhanyagolhatatlan kelléke a mindennapoknak.

Részletek

Tea kedvelő költőnk: Kosztolányi Dezső

Nyugatos íróinkra elsősorban a kávéházi élet volt jellemző. Tulajdonképpen akkor, miért is gondolnánk a teára? A válasz egyszerű: Kosztolányi Dezső.

Részletek

Johnny Depp a zöld teára esküszik

Johnny Depp egyik filmszerepe kedvéért intenzív zöld tea diétába kezdett, mert hirtelen kellett leadnia néhány kilót.

Részletek

Sherlock Holmes, a teás detektív

Mai híres teásunk, Sir Arthur Conan Doyle fiktív hőse, aki titokzatos ügyek százait oldotta meg. Megoldásuk közben, pedig ennél is több teát fogyasztott el.

Részletek
 
 

4 gyermekes családapa, Celluláris Medicina Tanácsadó, a Természetes Gyógymódok Szakértője, az UKKO Tea családi vállalkozás tulajdonosa.

Neked ajánljuk

Útmutató refluxosoknak

Reflux kisokos

A csodálatos zöld tea

Teák és gyógynövények

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A természetgyógyász tanácsai

 
Copyright 2013-2019  |  UKKO Hungária Kft.