Tea kedvelő költőnk: Kosztolányi Dezső

Amikor a Nyugatos költőkre és írókra gondolunk, az első dolog, ami eszünkbe juthat, az a kávéházi élet. Mindannyian megtanultuk a gimnázium padsoraiban azt, hogy ezek a művészek egy jó feketét sohasem utasítottak vissza. Tulajdonképpen akkor, miért is gondolnánk a teára? A válasz egyszerű: Kosztolányi Dezső.

Kosztolányinak olyan remekműveket köszönhetünk, mint például az Esti Kornél novellákat, vagy éppen az „Akarsz-e Játszani” című verset. Ám, az Édes Annáról sem kéne megfeledkeznünk, mint kötelező olvasmány. A költőről viszont kevesen tudják, hogy imádta a teát. Ezt a tényt képek sajnos nem támasztják alá, viszont írásai annál inkább. Hiszen, a tea sokszor megjelenik verseiben, és még Kosztolányi feleségének, Harmos Ilonának a visszaemlékezéseiben is.

Kosztolányi egyik levelében ezt írja:

Thomas Mann-nál teáztam. Öttől hétig ültem náluk. Kevesebb merevséggel fogadott, mint például Móricz vagy Babits.

Akarsz-e Játszani versrészlet:

Akarsz-e játszani mindent, mi élet,
havas telet és hosszu-hosszu őszt,
lehet-e némán teát inni véled,
rubin-teát és sárga páragőzt?

A legmeggyőzőbb bizonyíték Kosztolányi és a tea viszonyáról, a „Tea” című filozófiai írása, melyet A Hét nevezetű újság közölt 1910-ben. Ebben a szövegben a költő bevallja, hogy imádja a teát. Továbbá azt is kijelenti, hogy a tea az álmodók bora. Álmodjunk tehát együtt!

Kellemes teázást és szép estét kívánunk! UKKO Tea

 

Teázz, mint egy sztár: Ewan McGregor

Ewan McGregor-t sokak generációjának legjobb színészeként tartják számon. Hiszen felsorolni is nehéz lenne mennyi filmben játszott... de vajon miköze van a teához?

Részletek

A teázás hangjai

A teázásnak számtalan olyan tulajdonsága van, amely örömet okozhat nekünk, ezért is szeretik olyan sokan. De mi a helyzet a teázás hangjaival?

Részletek

Angol teázási szokások

Cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi teát isznak a britek, és azt is, hogy valójában milyen egy igazi angol tea.

Részletek

Donald Normann teáskannái

Donald Norman „Emotional Design” című könyvében arra a kérdésre keresi a választ, hogy az emberek, miért szeretnek, vagy éppen utálnak tárgyakat.

Részletek

Teázz mint egy sztár: Noel Gallaghar

Noel Gallagher, a volt Oasis frontembere szerint, nála senki sem szeretheti jobban a teát, ezért is választottuk ki őt a következő sztár teásnak.

Részletek

Illatos teák

Miért is fontosak az illatok és az illatos teák? Az illatoknak jelentős és azonnali hatásuk van a gondolkodásunkra és a viselkedésünkre.

Részletek

Teázz mint egy sztár: John Lennon

John Lennon gyakran adott hangot a tea imádásának. Három számot is írt, amiknek a szövegeiben szerepel a tea.

Részletek

Török teázási szokások

Törökország a kávéról ismertebb, mint a teáról, de az utóbbi italt fogyasztják a leggyakrabban, és a tea elhanyagolhatatlan kelléke a mindennapoknak.

Részletek

Johnny Depp a zöld teára esküszik

Johnny Depp egyik filmszerepe kedvéért intenzív zöld tea diétába kezdett, mert hirtelen kellett leadnia néhány kilót.

Részletek

Sherlock Holmes, a teás detektív

Mai híres teásunk, Sir Arthur Conan Doyle fiktív hőse, aki titokzatos ügyek százait oldotta meg. Megoldásuk közben, pedig ennél is több teát fogyasztott el.

Részletek
 
 

4 gyermekes családapa, Celluláris Medicina Tanácsadó, a Természetes Gyógymódok Szakértője, az UKKO Tea családi vállalkozás tulajdonosa.

Neked ajánljuk

Útmutató refluxosoknak

Reflux kisokos

A csodálatos zöld tea

Teák és gyógynövények

Napi egy alma az orvost távol tartja?

A természetgyógyász tanácsai

 
Copyright 2013-2019  |  UKKO Hungária Kft.