Tea tanácsadó

teavíz

A víz minősége

A víz a gyógynövények után a tea második legfontosabb alapanyaga. Az ebben található szennyezőanyagok, mint a klór, a nehézfémek vagy a vegyszermaradványok ronthatják a víz élvezeti értékét, és így a teáét is. Tehát lehetőleg szűrt vízből készítse el a kellemes aromájú italt; minél nagyobb a víz oxigéntartalma, annál jobban érvényesül majd a tea íze. A vízszűrőt webshopunkból is beszerezheti. Desztillált vagy egyszer már felforralt vizet ne használjunk teafőzéshez.

A víz hőfoka

Ha felforrt a teavíz, várjunk egy percet, hogy épp forráspont alá hűljön, csak ezután öntsük a teafűre. A túl forró víz károsíthatja a növények hatóanyagait – bizonyos növények esetében még alacsonyabb hőmérséklet az ideális. A csipkebogyót például hideg vízben ajánlott áztatni, hogy megőrizhesse C-vitamin-tartalmát.

A megfelelő áztatási idő

A tökéletes íz elérése végett a teafüvet 3-5 percig hagyjuk ázni – a pontos időtartam a tea fajtájától függ. Ellenkező esetben nem tud valóban érvényesülni az íze – vagy éppen túl erős lesz.

teafű

A teafű tárolása

A szálas teát légmentesen záródó tartóban, az erős aromával rendelkező élelmiszerektől – mint a kávé vagy a fűszerek – távol tároljuk. A tőlünk vásárolt teát nyugodtan eredeti csomagolásában hagyhatja, hiszen a visszazárható tasak megóvja a füvet attól, hogy átvegye más élelmiszerek ízét.

A teafű mennyisége

Ne tegyünk a vízhez túl sok vagy épp túl kevés teafüvet: kövessük a csomagoláson található utasításokat, amelyek a tea fajtájától függően változhatnak. Mi 1 teáskanál teát ajánlunk 0,5 liter vízhez vagy 1-1,5 evőkanálnyit 1,5 l vízhez.

Bizonyos növényeket többször is kiáztathatunk

Egyes növényfajták esetében ugyanazt a teafüvet többször is kiáztathatjuk, az íze ugyanolyan élvezetes lesz. Sőt, Kínában úgy tartják, bizonyos teák második vagy harmadik áztatáskor lesznek igazán finomak.

tea

A tea leszűrése

A teafüvet porcelán szűrőbe vagy papírfilterbe is tehetjük – gyógynövények esetén a fémszűrők használata nem tanácsos. Ha azonban közvetlenül a forró vízbe kanalazzuk, áztatás után alaposan szűrjük le az italt, hogy ne maradjanak benne növényi részek, amelyek túl erőssé tehetnék a tea ízét. A legjobb, ha két csészét használunk: az egyikben áztassuk a teafüvet, majd egy másik, felmelegített csészébe szűrjük át.

Ízesítés

A szálas teák íze gazdag és teljes bármiféle ízesítés nélkül is, így az édesítőn kívül lehetőleg ne tegyünk bele mást – sőt, egyes teákba még az sem kell, hiszen bizonyos növények önmagukban is édeskések. Citromlevet vagy tejet inkább csak a fekete teához adjunk.

Édesítés

Úgy élvezhetjük igazán az ital alapanyagául szolgáló növények valódi ízét, ha azt nem módosítjuk semmivel. De ha üresen nem ízlik a tea, kristálycukor helyett lehetőleg mézet vagy valamilyen természetes édesítőszert tegyünk bele.

Élvezzünk ki minden pillanatot

Ne hajtsuk fel gyorsan a teát: először csak lélegezzük be az illatát, és hagyjuk, hogy felébressze érzékeinket. Majd apró kortyokkal fogyasszuk, hogy a harmóniát alkotó különböző ízek mindegyike érvényesülhessen. Nyugodtan, lassan igyuk meg a teát: adjunk magunknak tízpercnyi pihenőt, hogy valóban kikapcsolódhassunk és feltöltődhessünk energiával.

kellékek

A teáscsésze anyaga

Porcelánból, égetett agyagból, rozsdamentes acélból vagy üvegből készült csészét – például nálunk is kapható duplafalú üvegpoharat – használjunk; zománcozott vagy bádogedénybe ne töltsük a teát.

Ne készítsünk más italt a teáskannában

A teáskannában vagy más teafőzésre szolgáló edényben ne készítsünk más italt – például kávét, és a kávéfőzőben se főzzünk teát –, ugyanis akármilyen alaposan mossuk is ki, az adott anyag maradványai befolyásolhatják a főzet ízét.

 

Copyright 2013-2019  |  UKKO Hungária Kft.