A mate tea – a koffeines lendület és frissesség természetes forrása
A dél-amerikai mate tea (Ilex paraguariensis) népszerű alternatíva, amelyen tartó, folyamatosan élénkítőt biztosít, koffein-, teobro kávéin- és teofillintartalmának hosszan tartó hatását.
A teában lévő polifenolok és flavonoidok (pl. klorogénsav, rutin) antioxidáns sejtvédelmet nyújtanak, biztosítanak a szervezet természetes védelméhez, támogatják a szellemi frissességet és koncentrációt.
A mate tea mérsékelt mennyiségben B-vitamint , ásványi anyagokat és triterpén szaponinokat is tartalmaz. Rendszeres fogyasztása elősegítheti az anyagcsere folyamatokat, és támogathatja az emésztést is.
100% vágott mate tea, 60 grammos kiszerelésben.
Hatóanyagai: Koffein (matein), teobromin, teofillin, polifenolok, flavonoidok, triterpénszaponinok, B-vitaminok, ásványi anyagok Belsőleges felhasználás
Élénkítő, serkentő: Javítja a mentális frissességet, koncentrációt, fáradtság ellen hat.
Anyagcsere-szerkentő: Támogatja az emésztést, étvágycsökkentőt, jobban a zsírbontásban.
Antioxidáns: Sejtvédő, oxidatív stressz elleni védelem (polifenolok révén).
Vízhajtó: Teobromin és szaponinok vízhajtó, enyhe nyomáscsökkentő hatása miatt.
Külsőleges felhasználás
Kevésbé jellemző , de a mate levelet vagy vizes kivonatát néhol alkalmazzák bőrfeszesítő, tonizáló hatású pakolásokban vagy öblögetőkben, főként a népgyógyászatban. Napjainkban inkább belsőleg használatos.
1 teáskanál (kb. 2–3 g) vágott mate teát önts le 200–250 ml (1 csésze) forró, de nem lobogó (kb.90°C-os) vízzel.
Fedd le, hagyd ázni 3–5 percig, majd szűrd le.
Napi 1–2 csészével fogyasztható élénkítő, frissítő hatásért – reggel vagy kora délután ajánlott.
Fogyaszthatod tisztán, vagy ízesítheted citrommal, mézzel.
Magas koffeintartalma miatt gyermekeknek, várandósság és szoptatás idején, koffeinérzékenység esetén vagy szív-érrendszeri betegség mellett a rendszeres fogyasztás előtt konzultálj orvosoddal vagy gyógyszerészeddel!